Wat kunt u zelf doen om storingen aan uw naaimachine te verhelpen?

In dit artikel geven wij u een aantal tips om voorkomende problemen op te lossen.

Een storing aan een naaimachine komt gelukkig niet veelvuldig voor, maar het is wel vervelend. De storing doet zich immers voor bij het gebruik van u naaimachine.

Algemeen controle stappen.

  • Is de machine wel goed ingeregen? Soms gaat het inrijgen niet goed. Haal de boven- en onderdraad uit de machine en rijg de machine aandachtig opnieuw in.
  • Is de naald juist ingezet? Staat de Naald juist in de machine? Let op dat de (meestal) platte kant van de naald juist staat. Staat de naald tot helemaal boven in het naaldslot?
  • Is de machine schoon? Vuil en stof kan met een kwastje of wat luchtdruk worden verwijderd. Ook draadresten dient u te verwijderen.
  • Bij een volledig stalen grijper: Een druppeltje olie op de grijperbaan doet vaak wonderen. Let er op dat de grijperbaan schoon is.
  • Controleer of er geen garenresten tussen de spanningschijven zitten en verwijder die eventueel.
  • Check of het spoeltje in de spoelhuis goed loopt. Vervang eventueel het spoeltje en controleer of er geen draadresten in de spoelhuls zitten.

Steken overslaan

Draad breuk

  • Meestal zal uw bovenste naaigaren breken, maar ook uw onder garen kan breken. Controleer als eerste of de draadspanning juist staan. Als eerste controleert u de onderspanning. Bij een uitneembare spoelhuls is dat eenvoudig te controleren door spoelhuls met spoeltje aan het draadje te laten hangen. Door een licht rukje moet de spoelhuls een klein beetje zakken.
  • Zorg dat u goede kwaliteit garen gebruikt. Oud garen, of onregelmatig getwijnd garen, knoopjes kunnen voor slecht naaiwerk zorgen. Zet eens een ander garen op de machine en kijk of dit het probleem op lost?
  • Let op dat uw garen vrij van de garenklos af loopt. Garenklossen willen nog wel eens onregelmatigheden hebben, waardoor bij liggend aflopen het garen blijft haken en daardoor breekt. Gebruik de passende (voldoende grote) garengeleidingschijf oftewel garen rol stop.

 

De bovenstaande tips vind u meestal (deels) terug in uw gebruiksaanwijzing. Pak die er ook nog eens bij. Naast het oplossen van storingen en het uitvoeren van klein onderhoud leert u de machine en zijn mogelijkheden weer beter kennen.

Kom je er met bovenstaande tips niet uit: Neem gerust contact op ons, wellicht kunnen wij u telefonisch helpen, of is er toch onderhoud of reparatie nodig aan uw machine.
Contact – Bogaert Naaimachines

Bel ons